Speelhuis en kweektafel voor gezinshuis All Together

Spaubeek, 9 o

ktober 2020 – Soms zijn er in een gezin zoveel problemen, dat het voor een kind beter is om tijdelijk ergens anders te wonen. Dan is het fijn als zij liefdevol worden opgevangen, zoals in het gezinshuis All Together in Spaubeek, van Sabine en Marcel de Groot. Zij hebben ruimte om drie kinderen binnen hun eigen gezin op te vangen en ze een zo gewoon mogelijk thuis te geven. Bob Rohenköhl, vrijwilliger bij Stichting HORNBACHhelpt: “Daarmee maken ze echt een verschil. Ieder kind verdient het om op te groeien in een fijne omgeving. Over de vraag of wij konden helpen om de tuin van het gezinshuis kleur te geven, hoefden we dan ook niet lang na te denken.”Sabine de Groot: “Dankzij Stichting HORNBACHhelpt kunnen de kinderen nu elke dag onbezorgd buiten spelen. De vrijwilligers hebben een speelhuisje in elkaar gezet, waar de jonge kinderen zich enorm op verheugden. En nog een tweede aanwinst: een kweektafel, waar we de kinderen zelf spelenderwijs laten ontdekken hoe voedsel groeit. Vrijwilligers van HORNBACH Geleen hebben ons vol energie geholpen om van onze tuin de prettige plek te maken die de kinderen zo hard nodig hebben!”

Samen aan de slag voor meer leven in Amsterdamse tuinen

Amsterdam, 7 oktober 2020 – De natuur heeft het zwaar. Zeker in de stad. Dier- en plantsoorten sterven er uit en dat is een doodzonde voor de biodiversiteit. Gelukkig is er een tegenbeweging gaande. Zo is er in Amsterdam-West de Natuurtalent Tuin. Hier laten ze buurtbewoners zien hoe je van de tuin een groene oase maakt voor nuttige insecten, vogels, kleine zoogdieren en amfibieën. Maar de ambities reiken verder dan de eigen wijk.

Oprichtster Inge Slothouber laat weten: “Deze tuin heeft een belangrijke educatieve functie. Onze grote droom is om meer Amsterdammers en ook kinderen te inspireren. Wat we daarvoor misten was een informatiecentrum. Een plek waar we jong en oud meer kunnen vertellen over plant- en diersoorten om samen het verschil te maken. Dankzij HORNBACHhelpt kunnen we daar nu werk van maken en straks bijvoorbeeld scholen ontvangen en onze kennis delen. Deze kleine blokhut is voor ons van grote waarde! Wij moeten het hebben van acties als deze, want zelf hebben we er als kleine organisatie, die draait op vrijwilligers, de middelen niet voor. Ontzettend bedankt!”

Tuinmetamorfose voor jongeren met beperking

24 september 2020 – Naar hartenlust genieten van de nazomer. Zo vanzelfsprekend als het voor velen van ons is, zo lastig is het voor jongeren met een beperking die niet altijd zelfstandig naar buiten kunnen. Zeker in coronatijd, waarin eenzaamheid voor deze kwetsbare groep een groter wordend probleem is. Stichting HORNBACHhelpt en vrijwilligerscommunity 10,000 HOURS sloegen daarom de handen ineen. Op zaterdag 19 september werkten zij samen aan de unieke, grootschalige vrijwilligersactie #INTHISTOGETHER. Op tien locaties verspreid door het land gingen meer dan tweehonderd vrijwilligers aan de slag, om de tuinen van zorglocaties voor jongeren met een beperking kleur te geven.
“Samen bouwen aan de samenleving, dat is ons motto”, vertelt Maarten Post, Stuurgroeplid van Stichting HORNBACHhelpt. En dat hebben we gedaan. Van het Drentse plaatje Vries tot Zeist en Eersel. Zagen, schuren, schroeven en verven; er is heel wat werk verricht. Met een twintigtal vrijwilligers van community 10,000 HOURS hebben we diverse tuinobjecten gebouwd én gedecoreerd: van tuinbanken tot vogelhuisjes en moestuinbakken. Bovendien zijn ze voorzien van persoonlijke boodschappen aan de bewoners. Zo brengen we letterlijk kleur in het leven van deze jongeren, die dat momenteel ontzettend hard nodig hebben.”

Hoge nood aan veilig sanitair bij Stichting Paardkrachtig

Wapenveld, 10 september 2020 – Leven met trauma’s of angsten is verschrikkelijk. Meer dan eens raken mensen erdoor in een sociaal isolement, waar zij maar moeilijk uitkomen. Bij Stichting Paardkrachtig geven ze kinderen en volwassen EMDR-therapie met behulp van paarden. Een unieke methode om gevoelens een plekje te geven en het normale leven op te kunnen pakken. De combinatie van een natuurlijke omgeving, het contact met het paard en interactief bezig zijn, maakt dat bij de meeste mensen de spanning tijdens de therapie hanteerbaar blijft. “Stichting Paardkrachtig verricht mooi werk”, vertelt Peter Beekhuis, HORNBACHhelpt-coördinator in Zwolle. “Wie onzeker is of niet lekker in zijn vel zit, bloeit hier op.”“Vier jaar geleden kochten we de oude manege aan de Wildekampseweg in Wapenveld. Die knappen we stukje bij beetje, low-budget, op”, vervolgt Anne Lankester van Stichting Paardkrachtig. “Want natuurlijk gaat onze eerst zorg uit naar de cliënten en de psychische hulp die we hun bieden. Het oude sanitair was nog steeds enorm gedateerd en om er te komen moest je eerst de hele stal door. Dat gaf mensen een onveilig gevoel. Dus vroegen we HORNBACHhelpt om hulp. We zijn heel erg blij met dit nieuwe toilet in ons hoofdgebouw! Dit betekent heel veel voor onze cliënten en vrijwilligers.”

Klusservice voor zorgmedewerkers in tijden van corona

2 juni 2020 – Het zijn heftige tijden voor zorgmedewerkers. Dag en nacht zetten zij zich vol overgave in voor hun patiënten. Klussen in huis – zoals de rest van Nederland doet in tijden van corona – is er voor hen niet bij, waardoor dringende klussen noodgedwongen blijven liggen. “Dat moest anders vonden wij”, vertelt Chantal Nass - van Putten, Stuurgroeplid van Stichting HORNBACHhelpt. “Onder het motto: terwijl Nederland op jou bouwt, bouwen wij vóór jou, riepen we zorgmedewerkers op om kleine, urgente klussen bij ons aan te melden. Dat deden ze massaal. Na een inventarisatie zijn ruim honderdvijftig klussen door het hele land uitgevoerd, met dank aan de inzet van onze regionale montagepartners.”


Zo schoten we zorgmedewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, het Zuyderland Ziekenhuis in Kerkrade en Geleen en Woonzorgcentrum De Breedonk in Breda te hulp. We vervingen onder andere lekkende kranen, verhielpen verstoppingen en vernieuwden kitwerk. Chantal besluit: “Het waren kleine klussen, maar ze waren van grote waarde. Fantastisch dat we zorgmedewerkers op deze manier uit de brand konden helpen!”

Sallandse Mixed Hockey Club klaar voor de toekomst

Raalte, 6 mei 2020 – Met meer dan 200 leden is de Sallandse Mixed Hockey Club (SMHC) een onmisbare uitlaatklep voor veel jongeren uit de regio. Na zeven weken corona-sluiting werden de trainingen gisteren hervat en kan er weer naar hartenlust gehockeyd worden. Het veld ligt er strak bij, mede dankzij Stichting HORNBACHhelpt die een splinternieuwe blokhut leverde waarin de trekker en het andere veldgereedschap droog kan worden opgeslagen.

“We zijn ontzettend blij met de hulp van Stichting HORNBACHhelpt”, vertelt Tom Klein Koerkamp van SMHC. “De afgelopen jaren zijn we druk bezig geweest met verschillende renovaties om de vereniging toekomstbestendig te maken. Zo hebben we er onder andere een hockeyveld bijgekregen, zodat meer regiogenoten hier kunnen hockeyen.Dat willen we natuurlijk goed onderhouden en dus was een blokhut om veldgereedschap op te slaan hard nodig. De oude schuur viel bijna uit elkaar. Gelukkig schoot Stichting HORNBACHhelpt ons te hulp, want als vereniging moet je het toch hebben van donaties en vrijwilligers. De blokhut staat als een huis. Hier kunnen we zeker weer 25 jaar mee vooruit. Op naar een sportieve toekomst!”

Feestelijke sfeerzolder voor jongeren met beperking

Honselersdijk, 3 februari 2020 – Zelfstandig wonen en je eigen plekje in de maatschappij hebben. Het is de wens van iedereen, ook die van jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Wooninitiatief De Nederhof biedt jongeren die plek. Het gebouw, een rijksmonument, is er speciaal voor verbouwd. Maar een gemeenschappelijke ruimte, waar de jongeren samen kunnen komen of bezoek kunnen ontvangen, was er nog niet. De zolder zou geschikt zijn, maar lang ontbrak het aan budget en een groep ervaren klussers. Begin dit jaar namen vrijwilligers uit Wateringen het heft in handen. Samen met de ouders van bewoners werd de zolder verbouwd en voorzien van een bar en een keukenblok.


Diane den Dulk, moeder van bewoner Jelle, is blij met het resultaat. “Mijn zoon woont met veel plezier in De Nederhof, maar hij miste een fijne plek om samen te komen met vrienden en collega’s. De verbouwde zolder is daar perfect voor. Het is voor de bewoners niet altijd makkelijk om op zichzelf te wonen. Maar deze sfeervolle vernieuwde ruimte geeft hun een enorme boost en draagt bij aan de woonbeleving en het welzijn van de jongeren. Het vaste zorgteam werkt hier keihard en de ouders doen ook veel, maar voor sommige projecten heb je échte kluservaring nodig. We zijn superblij dat HORNBACHhelpt haar kennis en enthousiasme wilde inzetten.”

Meer speelruimte en veilig gebruik van invalidentoilet

Amsterdam, 16 januari 2020 – Onbezorgd en veilig spelen, middenin Amsterdam. Het kan bij De Gibraltar. Een vrolijke speeltuin met extra aandacht voor kinderen met een beperking, zoals autisme, het downsyndroom en kinderen die moeite hebben met lopen. Bij De Gibraltar hebben ze alle ruimte om veilig te spelen, weg van het verkeer en met aangepaste speeltoestellen. Rhea Labree, beheerder van De Gibraltar: “Doordat kinderen met een beperking vaak naar een speciale school gaan, buiten de buurt, beseft niet iedereen dat ook zij een veilige speelplek in de buurt nodig hebben. Zodat ze ook dichterbij huis vrienden kunnen maken. Superbelangrijk voor hun sociale ontwikkeling.”De speeltuin wordt druk bezocht. Er was alleen weinig opslagruimte, waardoor er veel speelmaterialen in het toiletgebouwtje werden opgeborgen. Onhandig voor de kinderen die het invalidentoilet moesten gebruiken. En dus kwamen vrijwilligers van HORNBACHhelpt uit Amsterdam in actie. We bouwden een blokhut waar met gemak alle speeltoestellen inpassen. Rhea vervolgt: “We zijn geen grote stichting, dat maakt het lastig om subsidie aan te vragen. We waarderen deze hulp echt enorm. Nu kunnen we al het speelgoed kwijt in de blokhut en kunnen we het andere gebouwtje volledig gebruiken als comfortabel invalidentoilet!”