Verzameling van projecten uit 2019

Huiselijke keuken voor pleegkinderen in Windraak

Windraak, 16 december 2019 – Als je om wat voor reden dan ook niet meer bij je ouders kunt wonen, dan voel je je verschrikkelijk verloren. Zeker als tiener. Gelukkig zijn er mensen zoals gastouder Miranda Verspuij en haar man. Om maar liefst tien pleegkinderen op te kunnen vangen, verhuisden zij onlangs naar een nieuwe woning. Een flinke verbouwing volgde, om alle kinderen tussen de 16 en 21 jaar een eigen plekje te geven. “Voor jongeren in deze leeftijdscategorie is er bijna geen jeugdhulp meer, want vanaf 18 jaar ben je volwassen. Maar juist in deze fase van het leven, waarin je start met werken of studeren, heb je steun nodig,” legt Kees Bosman, vrijwilliger bij Stichting HORNBACHhelpt uit. De keuken in het huis was tweedehands en krap. “Maar deze jongeren, die door omstandigheden niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien, verdienen het om samen te koken en te tafelen. Om dat huiselijke gevoel te ervaren.” Met hulp van onze vrijwilligers uit Geleen mochten de jongeren een nieuwe keuken – mét vaatwasser – uitzoeken. Miranda is ze maar wat dankbaar: “De keuken staat midden in de gezamenlijke ruimte, die echt een boost heeft gekregen. Een sfeervolle en veilige plek voor een ongedwongen praatje tijdens het koken en een gezellige maaltijd. Dat versterkt het thuisgevoel dat ik deze jongeren zo gun.”

Sinterklaascadeautjes voor regionale Voedselbanken

5 december 2019 – Zonder pakjes geen pakjesavond. Daarom brachten vrijwilligers van Stichting HORNBACHhelpt de afgelopen dagen een bezoek aan zeven regionale distributiecentra van de Voedselbank. Daar overhandigden zij knutselpakketten, bestemd voor kinderen voor wie pakjesavond niet vanzelfsprekend is. “Sinterklaas moet een feest zijn voor alle Nederlandse gezinnen”, vertelt Maarten Post, Stuurgroeplid van Stichting HORNBACHhelpt. Maar cadeautjes zijn helaas niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Daar wilden wij graag verandering in brengen. In overleg met de Sint en zijn Kluspieten hebben we deze unieke doe-het-zelfcadeautjes samengesteld en overhandigd aan de Voedselbanken.”

Die zijn blij met de actie van HORNBACHhelpt. Zo laat Paul Batist, vrijwilliger bij de Voedselbank in Den Haag, weten: “Er zijn in ons land helaas ontzettend veel mensen die getroffen worden door armoede. Het is belangrijk dat kinderen uit gezinnen die het minder breed hebben ook Sinterklaas kunnen vieren.” Ook Michiel Sanders van de Voedselbank in Amsterdam is geraakt door het initiatief van HORNBACHhelpt: “Extraatjes zijn voor deze kinderen bijzonder. Dat we nu geen eten, maar een heus cadeau overhandigen maakt het extra speciaal.” Kees Bakker, vrijwilliger bij de Voedselbank in Arnhem, besluit: “Dat de kinderen zich onderdeel kunnen voelen van dit feest is ontzettend fijn!”

Tuinplezier voor ouderen met dementie in Didam

Didam, 22 november 2019 – De controle kwijtraken en niet meer thuis kunnen wonen. Dementie, het is een angst voor velen. Ook voor familieleden die worstelen met de zorg voor hun geliefden. Gelukkig is er in Didam Zorginstelling Liemerije Meulenvelden. Daar bieden ze ouderen met verschillende vormen van dementie een beschermde woonomgeving. Een huiselijke sfeer, met veel contact en gezellige activiteiten, is enorm belangrijk voor de bewoners. Binnen is die sfeer er, maar er was weinig gelegenheid om ook buiten te genieten. Het oude dakterras van Meulenvelden was vrij kaal en de meubels, zoals de bankjes en parasols, waren behoorlijk gedateerd.

Zes vrijwilligers van HORNBACH Duiven kwamen daarom in actie. Samen met een team van de Liemerije richtten ze het terras eind vorig jaar helemaal opnieuw in. Met nieuwe parasols en grote kweekbakken, die zij zelf ontworpen en gemaakt hebben. Begin dit jaar werden de puntjes op de i gezet en planten gepoot. “Veel van de bewoners hebben vroeger, thuis, ook een tuintje bijgehouden”, vertelt Caroline Loor, woonbegeleider in het ouderencentrum. “Dankzij HORNBACHhelpt kunnen ze nu samen tuinieren op het dakterras. Dit vergroot hun woonplezier enorm en het stimuleert ook nog eens hun geheugen, met allerlei mooie herinneringen die weer naar boven komen. Voor ons is dit iets heel groots, en voor onze bewoners al helemaal.”

Speeltuin Kindercentrum De Ster opgeknapt

Purmerend, 9 november 2019 – Kindercentrum De Ster biedt onderwijs en begeleiding aan kinderen van drie tot en met acht jaar oud die een achterstand of een lichamelijke beperking hebben. Bij De Ster wordt mooi werk verricht, alleen de tuin van het kindercentrum was allesbehalve mooi. Denise Sprenkeling, begeleidster bij het Kindercentrum, laat weten: “Het was onze grote wens om de tuin te transformeren tot speeltuin. Een plek waar deze kinderen de ruimte hebben om veilig te kunnen spelen én zichzelf te ontwikkelen. Want in een speeltuin kunnen ze niet alleen hun energie kwijt, het is ook een belangrijke plek om sociale vaardigheden op te doen. Zéker voor kinderen met een beperking is dat ongelooflijk waardevol.”

Wielervereniging Breda krijgt uitdagende brug terug in parcours

Breda, 8 november 2019 – Wielervereniging Breda is met een historie van bijna zestig jaar en driehonderd leden een onmisbare club voor sporters uit Breda en omstreken. Op een gevarieerd parcours van 1.500 meter kunnen zij onder meer wielrennen, mountainbiken en veldrijden. Vooral bij die laatste sport dragen spannende obstakels sterk bij aan het sportplezier. Maar van een van de uitdagende bruggen ging de ondergrond rotten, waardoor er doorzakgevaar ontstond. Een onveilige situatie natuurlijk, dus moest de vereniging de brug uit het parcours halen.

Dit tot groot verdriet van Hans Huijbregts, wiens zoon lid is van de wielervereniging: “Juist die brug speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en behendigheid van de onze jonge sporters. Maar zoals veel verenigingen hebben we een krap budget en zijn wij voor dit soort projecten afhankelijk van hulp van buitenaf. Dus hebben we een verzoek bij HORNBACHhelpt ingediend. Tot onze grote vreugde wilden ze ons steunen. Niet alleen met materialen, maar ook nog eens met een team ervaren klussers. Die expertise hadden we hard nodig om de brug te renoveren. Ik kan jullie niet genoeg bedanken. Het is voor onze jeugd een groot feest de brug terug in gebruik te nemen!”

Chillplek voor jongeren woongroep Stichting ZES

Breda, 12 oktober 2019 – De jongeren van Stichting ZES keken er reikhalzend naar uit: hun eigen tuinhuis met veranda. Het is de kroon op het werk van hun ouders, die met hulp van een woningvereniging een eigen woongroep voor hen realiseerden. Een woongroep waar deze jongeren ondanks hun verstandelijke beperking zelfstandig kunnen wonen, met zorg op maat. Stichting HORNBACHhelpt bouwde vandaag, ondanks de regen, een tuinhuis, samen met de jongeren en hun ouders.

“Over dit verzoek hoefden we niet lang na te denken”, vertelt Peter Tuijtelaars, vrijwilliger van Stichting HORNBACHhelpt. “Iedereen verdient een plek om prettig te wonen en zichzelf te zijn. Zeker deze jongeren met een verstandelijke beperking. De woongroep is een plek waar ze op hun gemak zijn. In huis als ze alleen willen zijn, en buiten wanneer ze willen chillen met de andere bewoners.” Laine Redert, voorzitter van Stichting ZES en moeder van een bewoner: “De inrichting van deze woningen is enorm kostbaar geweest. Daarom zijn we blij dat HORNBACHhelpt ook wilde bijdragen, in de vorm van een tuinhuis. Het mooiste is dat zij niet alleen materialen inzet, maar ook vrijwilligers! Daardoor is het bouwen van het tuinhuis een gezamenlijk project geworden, waar ouders, HORNBACHhelpt-vrijwilligers en jongeren elkaar hebben leren kennen. Het was een heel fijne samenwerking met een chillplek voor onze kinderen als resultaat. Ze zijn er trots op. Enorm bedankt!”

Prieel voor buurttuin Hof van Breecamp Zwolle

Zwolle, 31 augustus 2019 – De nieuwbouwwijk Stadshagen in Zwolle begon kaal en kil. Dat moest anders en dus startte een enthousiaste groep buurtbewoners buurttuin Hof van Breecamp. Deze tuin is de verbindende factor in de nieuwbouwwijk en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Stichting HORNBACHhelpt breidde de tuin uit met een prieel, waardoor Hof van Breecamp nu deels overdekt is en mensen nog vaker bij elkaar kunnen komen. Een grote wens van de vrijwilligers is daarmee vervuld.

Diana van der Stouw, vrijwilliger Stichting Hof van Breecamp reageert: “Nu we het prieel hebben opgebouwd met de tegels eronder, kunnen we doorgaan met activiteiten waarbij buurtbewoners elkaar leren kennen, weer of geen weer. Denk aan muziekoptredens en het organiseren markten in alle seizoenen, maar ook gewoon even samenkomen voor een gezellig praatje. Want daar doen we het voor: een buurt waar je elkaar gedag zegt en er samen wat van maakt. Het was mooi om dit prieel met de HORNBACHhelpt-vrijwilligers op te bouwen; hun positieve reacties hebben ons extra energie gegeven. Door het prieel hebben we veel meer mogelijkheden om mensen bij elkaar te brengen. Dit gaan we volop benutten!”

Sfeervolle ontmoetingsruimte voor mensen in stille armoede

Maastricht, 30 augustus 2019 – Stichting Quiet Maastricht telt ruim 280 members: personen of gezinnen die zó weinig te besteden hebben, dat ze er ’s nachts wakker van liggen. De stichting organiseert een wekelijkse koffieochtend waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Veel members kijken hiernaar uit: het is hun uitje, hun moment om weg te zijn van de zorgen thuis en samen te kunnen praten, lachen en ervaringen te delen. De ontmoetingsruimte van Quiet Maastricht was alleen wel erg kaal en sober: de vloer was ernstig aan vervanging toe, net als de versleten gordijnen en de aftandse bar. Daarom werd de hulp van HORNBACHhelpt ingeroepen.

“Toen Quiet Maastricht bij ons aanklopte, waren we meteen enthousiast”, vertelt Bob Rohenköhl, vrijwilliger van het HORNBACHhelpt-team in Geleen. “Zij maken het verschil voor mensen die dat het hardst nodig hebben. De metamorfose van de ontmoetingsruimte leek ons een dankbare klus. En dat was het ook! De tegelvloer uit de jaren ’80 of eerder is vervangen door een strakke nieuwe vloer en met een opgeknapte bar en nieuwe gordijnen ziet de ruimte er compleet anders uit! Een heel project, dat we zij aan zij met de Quiet-vrijwilligers en members uitvoerden. Door de verhalen van members begrijpen we dat Quiet het verschil maakt. Mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien, bieden zij lichtpuntjes waardoor ze hun zorgen even vergeten. Wij zijn blij dat we met deze mensen mochten bouwen aan hun ontmoetingsruimte.”

Kinderen bouwen insectenhotels tijdens Jeugdland Alblasserdam

Alblasserdam, 26 augustus 2019 – Al weken kijken kinderen uit Alblasserdam en omgeving uit naar Jeugdland. De activiteitenweek voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, is al ruim 50 jaar een begrip. Dankzij lage entreegelden is Jeugdland toegankelijk voor álle kinderen uit de regio, zodat ieder kind een fantastische vakantieweek kan beleven. Stichting HORNBACHhelpt neemt vier dagen lang een activiteit voor haar rekening: het bouwen van insectenhotels. Niet alleen educatief, maar ook leuk om even zorgeloos de handen uit de mouwen te steken. “En daar hebben we veel zin in”, vertelt Johan de Jong, vrijwilliger van Stichting HORNBACHhelpt. “Afgelopen week hebben we alvast wat onderdelen op maat gezaagd. Nu nog in elkaar zetten. Wij doen graag mee aan een activiteit als deze, want Stichting Jeugdland doet belangrijk werk. Hoe meer kinderen de kans krijgen om deze vakantieweek te beleven, hoe beter!”

Dimphi van Amen, vrijwilliger bij Stichting Jeugdland: “Wij zijn enorm blij dat HORNBACHhelpt niet alleen materialen inzet, maar ook mensen! We doen het echt samen: zij geven een workshop die perfect past binnen onze doelstelling: educatie en plezier. Ze helpen de kinderen met veel geduld en enthousiasme. Het insectenhotel is een blijvende herinnering aan Jeugdland, waar kinderen thuis insectensoorten mee kunnen ontdekken. Een waardevol onderdeel van een onvergetelijke vakantieweek!”

Meer werkruimte voor vrijwilligers Stichting Open Huis Sint Cathrien

Eindhoven, 1 augustus 2019 – Het contrast tussen arm en rijk is groot in het centrum van Eindhoven. Vlak bij de drukke terrassen aan het Catharinaplein, vind je de Eindhovense Stadskerk. Hier runnen vrijwilligers van Stichting Open Huis Sint Cathrien een ontmoetingsplek voor dak- en thuislozen en eenzame mensen. Vier dagen per week kunnen Eindhovenaren met moeilijkheden er terecht voor een luisterend oor, koffie en een eenvoudige maaltijd. Die bereidden de vrijwilligers in een krappe en gedateerde keuken. Hoog tijd om iets terug te doen voor deze vrijwilligers. Stichting HORNBACHhelpt knapte de keuken op en gaf hun meer werkruimte.

Gebouwbeheerder Laurens Mulkens is blij met het resultaat: “Deze aanpakkers toverden de krappe werkruimte om in een handige keuken. Voor onze vrijwilligers, veelal dames van een jaar of zeventig, maakt dit een groot verschil. Nu hoeven zij niet steeds meer naar de kelder te lopen; ze hebben alle voorraad binnen handbereik. Dankzij Stichting HORNBACHhelpt kunnen onze vrijwilligers hun werk met meer ontspanning en plezier voortzetten. En daar zijn veel Eindhovenaren erg mee geholpen!”

Zaandammers maken gezonde maaltijden voor mensen in armoede

Zaandam, 24 juli 2019 – Niet voldoende geld hebben om een gezonde en voedzame maaltijd op tafel te zetten. Helaas is het een probleem dat niet alleen in het verre buitenland voorkomt, maar ook in ons eigen Nederland. In Zaandam staan buurtbewoners te popelen om de situatie te veranderen. Om samen in buurtcentrum De Lichtplaats gezonde afhaalmaaltijden te koken die andere inwoners kunnen kopen voor zichzelf of doneren aan iemand in armoede. Het enige waar het de keukenteams van You Bake a Difference aan ontbrak was een professionele gaarkeuken. En dus kwam HORNBACHhelpt in actie. Samen met vrijwilligers van You Bake a Difference is de complete keuken geïnstalleerd, van de kasten tot de spoelkraan en het fornuis.

“Armoede gaat vaak gepaard met een ongezonde levensstijl, wat invloed heeft op gezondheid en welzijn van het hele gezin. You Bake a Difference wil deze cirkel doorbreken door gezonde maaltijden beschikbaar te maken voor iedereen”, legt Remon Schim, vrijwilliger bij HORNBACHhelpt uit. Dave en Edith Atkins, initiatiefnemers van You Bake A Difference zijn hem dankbaar: “Wat een geschenk, deze samenwerking! Toen wij zelf geen budget meer hadden, schoot Stichting HORNBACHhelpt te hulp met materialen en enthousiaste vrijwilligers om de keuken gereed te maken. In een mum van tijd hebben we de keuken enorm opgeknapt met z’n allen. Zonder hen hadden we het niet gered. Nu kunnen de keukenteams aan de slag om voor andere Zaandammers het verschil te maken!”

Sheltersuits voor daklozen dankzij FC Utrecht en HORNBACHhelpt

Utrecht, 9 juli 2019 – Je gunt het niemand: dakloos raken. En toch gebeurt het ook in Nederland vaker dan je denk. In Utrecht staat Stadsteam Herstel mensen bij die geen dak boven hun hoofd hebben, en ook in koude wintermaanden veelal noodgedwongen op straat moeten leven. Hun grote wens? Sheltersuits ter beschikking stellen. Dit zijn water- en winddichte jassen die tot slaapzak kunnen worden getransformeerd. In samenwerking met FC Utrecht liet Stichting HORNBACHhelpt die wens uitkomen.

En dat deden we op een hele bijzondere manier. Samen met supporters van FC Utrecht verfden we de Bunnikside van het stadion knalrood. Voor de waarde van de verf werden sponsors gezocht. Van de volledige opbrengst, meer dan vijfduizend euro, werden sheltersuits gekocht. Hansje, een meneer die begeleid is door Stadsteam Herstel, kreeg de eerste sheltersuit overhandigd: “Dit betekent heel veel voor de Utrechters die op straat leven. Jullie helpen ervoor te zorgen dat ze comfortabel en warm kunnen liggen. En dat is voor ons van levensbelang. We zijn FC Utrecht, supporters en HORNBACHhelpt super dankbaar dat zij zich vanuit het hart inzetten voor zo’n goed doel!

Langdurig zieke kinderen leren tuinieren op Openluchtschool De Recon

Rotterdam, 22 juni 2019 – Ook langdurig zieke kinderen verdienen het om mee te kunnen doen in de maatschappij. Om zich, als ze op school zijn, even niet ziek te hoeven voelen. Bij Openluchtschool De Recon in Rotterdam, een speciale school voor langdurig zieke kinderen, doen ze daar alles aan. Onderdeel van de lessen is tuinieren. Alleen de schooltuintjes waar zij dat met de leerlingen kunnen doen, liggen op een behoorlijke afstand. De reis ernaar toe in combinatie met het werken in de tuintjes was voor sommige leerlingen te inspannend. En dus kwam HORNBACHhelpt in actie.

“We hebben vandaag een gloednieuwe tuinierhoek gemaakt”, vertelt Leander Verwoerdt, vrijwilliger bij Stichting HORNBACHhelpt. “Met twaalf bakken potgrond, plantjes en een voorraad zaadjes voor de komende lessen. Er zijn tien groepen op De Recon, dus elke groep heeft zijn eigen bak. En er zijn twee voorbeeldbakken. Daarnaast hebben we een aantal grote picknicktafels geplaatst. Daar kunnen de klassen aan zitten. En omdat veel van de kinderen gevoelig zijn voor de zon, hebben we ook extra schaduwpunten gecreëerd.” Jacqueline van Wijngaarden, locatiedirecteur, is erg gelukkig met het resultaat: “Fantastisch dat we de kinderen nu buitenlessen kunnen geven op ons eigen terrein, dat ze zelf kunnen zien en voelen hoe je plantjes laat groeien. Dat gun je alle kinderen, en deze leerlingen in het bijzonder. We zijn er stil van.”

Tuinmetamorfose voor woonzorgcentrum Die Buytenweye in Delft

Delft, 12 juni 2021 – Het was de grote wens van de 143 bewoners van Die Buytenweye: een toegankelijke tuin waarin ze kunnen genieten van het mooie weer, samen met familieleden die er op bezoek komen. Vandaag liet Stichting HORNBACHhelpt die wens in vervulling gaan. Samen met vrijwilligers van het woonzorgcentrum werd een overkapping gebouwd en zijn er schaduwdoeken opgehangen. Ook werden planten gepoot en is er gras aangelegd.

José Rietveld, vrijwilligerscoördinator van Die Buytenweye laat weten: “Het is fantastisch wat we vandaag met elkaar bereikt hebben. Deze tuin is echt een meerwaarde voor ons woonzorgcentrum, een verlengstuk van de woonkamer. Bewoners en hun familieleden gaan er deze zomer volop genieten. Niets is leuker dan gezellig met de bewoners buiten koffiedrinken. Dat dit nu ook in de schaduw kan is helemaal geweldig voor onze ouderen. De bewoners kunnen niet wachten tot het buiten weer warmer wordt, want ze hebben vandaag vele malen een kijkje gebracht om te kijken hoe het project vordert. Ook zij zijn erg blij met het resultaat!”

Moestuin voor bewoners Overweeghuis Groningen

Groningen, 19 juni 2019 – Uit de prostitutie stappen en een nieuw bestaan opbouwen is niet gemakkelijk. Gelukkig is er in Groningen het Overweeghuis, een tijdelijke opvang waar vrouwen die vastlopen in de prostitutie, worden begeleid bij het maken van nieuwe toekomstplannen. Van het aanvragen van een uitkering en het regelen van huisvesting tot ondersteuning bij eventuele verslavingsproblemen. Om vrouwen letterlijk meer lucht en ruimte te bieden, wilde het Overweeghuis graag een tuin aanleggen.

En dus bundelden vrijwilligers van het Overweeghuis en vrijwilligers van Stichting HORNBACHhelpt hun krachten. Het resultaat is een groene oase. De tuin van het Overweeghuis is ingericht met steigerhouten borders, waarin groente- en kruidenplanten groeien. Er staan fruitbomen, die een prachtige bloesem geven, en om de moestuin heen is een pad aangelegd. Ook is alles aanwezig om de tuin bij te kunnen houden: van schoffels en snoeischaren tot een nieuwe buitenkraan. Gineke Keizer, vrijwilliger bij het Overweeghuis, is ontzettend blij: “Een moestuin was precies wat er nog ontbrak aan onze opvangplek. Wij willen vrouwen rust bieden. En als er íéts rust brengt in je hoofd, is het wel tuinieren. Vanaf nu kunnen ze volop van de tuin genieten: planten bij snoeien en water geven, groenten en kruiden plukken voor het avondeten … Kortom, bezigheden waar je voldoening uit haalt. Het is een prachtplek geworden!”

Vaardigheden

Gepubliceerd op

april 15, 2019