Projecten

Meerdere malen per jaar steekt HORNBACHhelpt de handen uit de mouwen voor een ander. Uiteraard helpen we al onze maatschappelijke projecten keer op keer met liefde en plezier in de winkel, maar sommige maatschappelijke projecten hebben ook buiten de winkel wat hulp nodig. Dat kan zijn op het gebied van advies, maar ook op het gebied van materiaal en mankracht. En dus kiezen wij uit onze 120.000 artikelen de benodigde producten, laden we de beste adviseurs en meest enthousiaste vrijwilligers in, tanken we onze bus vol en gaan we met HORNBACHhelpt het land in. Zie hier een selectie van enkele maatschappelijke projecten die we al hebben mogen helpen…

Gerealiseerde projecten 2019

Feestelijke sfeerzolder voor jongeren met beperking

03-02-2020 - Een ruime zolder met een bar en keukenblok, waar je gezellige feestjes kunt geven voor elkaar en je bezoek. De bewoners van De Nederhof, een wooninitiatief voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking, droomden er al tijden van. Lang ontbrak het aan budget en een groep ervaren klussers. Afgelopen zaterdag nam Stichting HORNBACHhelpt het heft in handen en verbouwde samen met vrijwillers van De Nederhof de hele bovenverdieping.

Diane den Dulk, moeder van bewoner Jelle, is blij met het resultaat. “Mijn zoon woont met veel plezier in De Nederhof, maar hij miste een fijne plek om samen te komen met vrienden en collega’s. De nieuwe zolder is daar perfect voor. Het is voor de bewoners niet altijd makkelijk om op zichzelf te wonen. Zo’n sfeervolle ruimte draagt dan enorm bij aan de woonbeleving en aan het welzijn van de jongeren. Het vaste zorgteam werkt hier keihard, maar heeft helaas niet het budget of de mankracht om dit soort projecten zelf uit te voeren. Wij ouders doen ook veel, maar voor sommige projecten heb je échte kluservaring nodig. We zijn superblij dat HORNBACHhelpt haar kennis en enthousiasme wilde inzetten.”

Meer bergruimte en veilig invalidentoilet in Amsterdamse speeltuin

Onbezonnen en veilig spelen, middenin Amsterdam, omringd door groen. Waar vind je zoiets nog? Simpel: bij De Gibraltar. De speeltuin is zes dagen per week voor iedereen toegankelijk, maar richt zich in het bijzonder op kinderen met een beperking. In januari heeft Stichting HORNBACHhelpt er een nieuwe blokhut geplaatst. Daardoor kunnen de kinderen er hun speelgoed gemakkelijk opslaan, hebben ze nóg meer ruimte om te spelen en kan bovendien veilig gebruik worden gemaakt van het invalidentoilet.

Rhea Labree, beheerder De Gibraltar, is blij: “Voorheen hadden we zo weinig ruimte dat we veel van ons speelgoed wel móesten opslaan in het toiletgebouwtje. Voor kinderen die in een rolstoel zitten, was het daardoor vaak lastig om naar het toilet te gaan. Moesten ze steeds om al die spullen heen. Nu kunnen we al het speelgoed kwijt in de blokhut en kunnen we het andere gebouwtje volledig gebruiken als comfortabel invalidentoilet. En de blokhut ziet er ook nog eens heel tof uit. We zijn er superblij mee, en de kinderen nóg meer!”


Huiselijke keuken voor pleegkinderen Windraak

Om niet twee, maar tien pleegkinderen op te kunnen vangen, verhuisden gastouders Miranda Verspuij en haar man onlangs naar een nieuwe woning. Een fikse verbouwing volgde om alle jongeren een eigen plek te kunnen geven. In de keuken werd een tweedehands exemplaar gezet, want geld voor een nieuwe ontbrak. Maar deze jongeren, die wegens omstandigheden niet in hun eigen gezin kunnen opgroeien, verdienen het om naar hartenlust te koken en samen te tafelen. Om dat huiselijke gevoel te ervaren. En dus schoot HORNBACHhelpt te hulp en installeerde die broodnodige keuken mét vaatwasser.

De jongeren, allen tussen de 16 en 21 jaar, zochten de keuken zelf uit. De kleuren, materialen en apparatuur werden met behulp van vrijwilligers van Stichting HORNBACHhelpt geselecteerd. Miranda laat weten: “Juist de keuken, die middenin de gezamenlijke ruimte staat en dé plek is waar de jongeren samenkomen, draagt bij aan het thuisgevoel dat ik deze kinderen zo gun. Bedankt HORNBACHhelpt.”

Zonder pakjes geen pakjesavond.

Daarom brachten vrijwilligers van Stichting HORNBACHhelpt de afgelopen dagen een bezoek aan zeven regionale distributiecentra van de Voedselbank. Daar overhandigden zij knutselpakketten, bestemd voor kinderen voor wie pakjesavond niet vanzelfsprekend is.

Klussen, dat kunnen ze bij Hornbach als de beste. Via stichting HORNBACHhelpt zet de bouwmarkt haar kennis graag in om lokale goede doelen in de buurt van de bouwmarkten te steunen. En dus klusten vrijwilligers van Stichting HORNBACHhelpt uit het hele land, de afgelopen week duizenden knutselpakketten in elkaar. “Dat hebben we met liefde en plezier gedaan”, vertelt Maarten Post van Stichting HORNBACHhelpt. “Sinterklaas moet een feest zijn voor alle Nederlandse gezinnen. Maar cadeautjes zijn helaas niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Daar wilden wij graag verandering in brengen. In overleg met de Sint en zijn Kluspieten hebben we deze unieke doe-het-zelfcadeautjes samengesteld en overhandigd aan de Voedselbanken.”

Heerlijk avondje

De Voedselbanken zijn blij met de actie van HORNBACHhelpt, die pakjesavond voor velen tot een heerlijk avondje maakte. Zo laat Paul Batist, vrijwilliger bij de Voedselbank in Den Haag weten: “Er zijn in ons land helaas ontzettend veel mensen die getroffen worden door armoede. Het is belangrijk dat kinderen uit gezinnen die het minder breed hebben ook Sinterklaas kunnen vieren.” Ook Michiel Sanders van de Voedselbank in Amsterdam is geraakt door het initiatief van HORNBACHhelpt: “Extraatjes zijn voor deze kinderen bijzonder. Dat we nu geen eten, maar een heus cadeau overhandigen maakt het extra speciaal.” Kees Bakker, vrijwilliger bij de Voedselbank in Arnhem, besluit: “Dat de kinderen zich onderdeel kunnen voelen van dit feest is ontzettend fijn!”

Ouderencentrum in Didam krijgt bloeiend dakterras

Enkele jaren geleden kreeg ouderencentrum Liemerije Meulenvelden in Didam een groter dakterras. Daarmee was het project maar half voltooid: de attributen én de middelen ontbraken om het dakterras volledig tot zijn recht te laten komen. En dus ging HORNBACHhelpt er aan de slag. Het team vrijwilligers installeerde onder anderen zelf ontworpen kweekbakken. Caroline Loor, Woonbegeleider bij het ouderencentrum, laat weten: “Veel van de bewoners hebben vroeger, thuis, ook een tuintje bijgehouden. Dat ze dit hier ook weer kunnen doen, zorgt dat voor veel herkenning. Het vergroot hun woonplezier en het 'thuis'-gevoel nóg meer. En het stimuleert ook nog eens hun geheugen, met allerlei mooie herinneringen die weer naar boven komen. Als toegewijde zorginstelling hebben wij altijd mooie plannen voor onze bewoners, maar soms is het lastig om die te verwezenlijken. Eigenlijk hebben we geen budget om nieuwe materialen aan te schaffen, naast de hoogst noodzakelijke. Daarom zijn we ook zo blij met HORNBACHhelpt. Voor ons is dit iets heel groots, en voor onze bewoners al helemaal.”Uitdagende brug voor Wielervereniging Breda

Wielervereniging Breda is met een historie van bijna zestig jaar en 300 leden een actieve club. Op een gevarieerd parcours van 1.500 meter kunnen de leden onder meer wielrennen, mountainbiken, skeeleren en veldrijden. Vooral bij die laatste sport dragen spannende en veilige obstakels sterk bij aan het plezier. Een van de uitdagende bruggen stond echter jarenlang in een verloren hoekje van het parcours. De houten ondergrond ging rotten en er was doorzakgevaar. HORNBACHhelpt schoot te hulp met materialen en vrijwilligers. Ze vernieuwden de bodem en zorgden voor meer grip op brug. Zodat de wielrenners er weer veilig overheen kunnen fietsen, ook in barre omstandigheden. Hans Huijbregts, wiens zoon lid is van de wielervereniging en wiens vrouw in het bestuur zit, laat weten: “Fantastisch dat HORNBACHhelpt te hulp is geschoten. Niet alleen met materiaal, maar ook met ervaren klussers. Die expertise hadden we nodig!”


Nieuwe speeltoestellen voor Kindercentrum De Ster in Purmerend

Kindercentrum De Ster biedt onderwijs en begeleiding aan kinderen van drie tot en met acht jaar oud die een achterstand of een beperking hebben. Na het succes van de eerste vestiging in Amsterdam werd in februari ook een vestiging in Purmerend geopend. Al snel zagen de begeleiders de mogelijkheden van de enorme tuin, die er destijds tamelijk vervallen bij lag. Toen het Kindercentrum HORNBACHhelpt om steun vroeg, hoefde de stichting niet lang na te denken. Ze boden meteen hun hulp aan, in de vorm van nieuwe speeltoestellen én een team ervaren klussers. Anko Woudstra, vrijwilliger bij HORNBACHhelpt laat weten: “We hebben een nieuwe zandbak geïnstalleerd, een uitdagende evenwichtsbalk gemaakt, een speelhuisje neergezet en een opslagschuurtje gebouwd. Het is fijn als je op een concrete manier iets kunt betekenen voor een grote groep kinderen.” Denise Sprenkeling, begeleidster bij het Kindercentrum is enthousiast: “De kinderen kunnen in deze speeltuin hun energie kwijt. Het is ook een ideale plek om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Zéker voor deze kinderen is dat ongelooflijk waardevol. We zijn heel blij met deze hulp!”


Chillplek voor jongeren woongroep Stichting ZES

Stichting ZES, een groep ouders van jongeren met een verstandelijke beperking, heeft met hulp van een woningvereniging een woongroep gerealiseerd voor hun kinderen. Waar deze jongeren anders in een instelling terecht waren gekomen, huren ze nu een eigen woning en krijgen ze zorg van een team dat hun ouders hebben uitgekozen. De vijftien kersverse bewoners van de appartementen zijn dolblij dat het gelukt is om hun eigen woongroep te realiseren. Het enige wat nog ontbrak, is een tuinhuis. Stichting HORNBACHhelpt bouwde een tuinhuis met veranda, zodat de jongeren de tuinspullen kunnen opbergen en – ook bij minder goed weer – samen buiten kunnen zitten. Laine Redert, voorzitter van Stichting ZES en moeder van een bewoner: “Wij moeten het echt hebben van hulp van anderen, want de inrichting van deze woningen, is enorm kostbaar geweest. Daarom zijn we blij dat HORNBACHhelpt ook wilde bijdragen. Het mooiste is dat zij niet alleen materialen inzet, maar ook vrijwilligers! Daardoor is het bouwen van een tuinhuis een gezamenlijk project geworden, waar ouders, HORNBACHhelpt-vrijwilligers en jongeren elkaar hebben leren kennen.”

Workshop insectenhotels bouwen voor kinderen Jeugdland Alblasserdam

Jeugdland, een activiteitenweek voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, is al ruim 50 jaar een begrip in Alblasserdam. Dankzij lage entreegelden is Jeugdland toegankelijk voor álle kinderen uit de regio, zodat zij allemaal een fantastische vakantieweek kunnen beleven. Stichting HORNBACHhelpt neemt vier dagen lang een activiteit voor haar rekening: het bouwen van insectenhotels. Niet alleen educatief, maar ook leuk om even zorgeloos de handen uit de mouwen te steken. Met een groot aantal ochtend- en middagworkshops krijgen veel kinderen de kans om zelf een insectenhotel te bouwen. Dimphi van Amen, vrijwilliger bij Stichting Jeugdland: “Wij zijn enorm blij dat HORNBACHhelpt niet alleen materialen inzet, maar ook mensen! We doen het echt samen: zij geven een workshop die perfect past binnen onze doelstelling: educatie en plezier. Ze helpen de kinderen met veel geduld en enthousiasme. Het insectenhotel is een blijvende herinnering aan Jeugdland, waar kinderen thuis insectensoorten mee kunnen ontdekken. Een waardevol onderdeel van een onvergetelijke vakantieweek!”

Stichting HORNBACHhelpt installeert een prieel in buurttuin

In de Zwolse wijk Stadshagen begon een groep bewoners de buurttuin Hof van Breecamp. Deze tuin is de verbindende factor in de nieuwbouwwijk en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Stichting HORNBACHhelpt installeerde een prieel, waardoor de tuin ook bij regen geschikt is voor ontmoetingsactiviteiten. Diana van der Stouw, vrijwilliger Stichting Hof van Breecamp: “Wat een topsamenwerking met HORNBACHhelpt! Nu we het prieel hebben opgebouwd met de tegels eronder, kunnen we doorgaan met activiteiten waarbij buurtbewoners elkaar leren kennen, weer of geen weer. Want daar doen we het voor: een buurt waar je elkaar gedag zegt en er samen wat van maakt. Het was gezellig om dit met de HORNBACHhelpt-vrijwilligers op te bouwen; hun positieve reacties hebben ons extra energie gegeven. Door het prieel hebben we meer mogelijkheden om mensen bij elkaar te brengen. Zo maken we de buurt nog hechter!”

Foto volgt...

Stichting HORNBACHhelpt toverde deze locatie om in een sfeervolle huiskamer

Quiet Community Maastricht zet zich in voor mensen die onder de armoedegrens leven. Deze stichting verlicht het leven van deze mensen, die zó weinig te besteden hebben dat ze er ’s nachts wakker van liggen. Quiet Community organiseert een wekelijkse koffieochtend op de Quiet Maastricht-inlooplocatie, waarvan onder andere de vloer en de gordijnen ernstig aan vervanging toe waren. Stichting HORNBACHhelpt toverde deze locatie om in een sfeervolle huiskamer. Iris de Graaf van Stichting Quiet is HORNBACHhelpt erg dankbaar: “Voor de materialen en het advies, maar ook voor hun harde werk, dat ze echt samen met ons en de members – de mensen die onder de armoedegrens leven – hebben gedaan. Van de vloer en de plinten tot het lakken van de bar en het ophangen van de gordijnen. Als finishing touch nog wat planten en accessoires neergezet. Zo hebben we er een waardige plek van gemaakt, waar onze members, die niet zomaar naar een koffietentje kunnen gaan, zich welkom voelen. Ontroerend was de blijdschap van de members; doordat ze met eigen handen meehielpen aan hun ontmoetingsruimte, zijn ze er extra trots op. Wat oud en aftands was, hebben zij helpen veranderen in een fris, eigentijds interieur. Dat voelt goed en dat ervaart iedereen die hier binnenloopt!”


Krap keukentje opgeknapt voor vrijwilligers Stichting Open Huis Sint Cathrien

In de Eindhovense Stadskerk runnen vrijwilligers van Stichting Open Huis Sint Cathrien al 32 jaar lang een ontmoetingsplek voor dak- en thuislozen en eenzame mensen. Vier dagen per week bereiden zij er eenvoudige maaltijden in een krap keukentje. Hoogste tijd om iets voor deze vrijwilligers te doen: Stichting HORNBACHhelpt knapte de keuken op en gaf hun meer werkruimte. Samen met vrijwilligers van de stichting installeerden ze een aanrechtblad, een tafel en voorraadkasten. Gebouwbeheerder Laurens Mulkens is blij met het resultaat: “Deze aanpakkers toverden de krappe werkruimte om in een handige keuken. Voor onze vrijwilligers, veelal dames van een jaar of zeventig, maakt dit een groot verschil. Nu hoeven zij niet steeds meer naar de kelder te lopen; ze hebben alle voorraad binnen handbereik. Dankzij Stichting HORNBACHhelpt kunnen onze vrijwilligers hun werk met meer ontspanning en plezier voortzetten. En daar zijn veel Eindhovenaren erg mee geholpen!”

Foto volgt...

Professionele keuken voor You Bake a Difference

De keukenteams van het project You Bake a Difference in Zaandam hebben een professionele gaarkeuken gekregen. Samen gaan zij gezonde afhaalmaaltijden koken, die buurtgenoten kunnen kopen voor zichzelf of doneren aan iemand in armoede. Vrijwilligers van You Bake a Difference en vrijwilligers van Stichting HORNBACHhelpt hebben de keuken in gezondheidscentrum de Lichtplaats gerenoveerd, zodat het project van start kan. Dave en Edith Atkins, initiatiefnemers van You Bake A Difference: “Wat een geschenk, deze samenwerking! Toen wij zelf geen budget meer hadden, schoot Stichting HORNBACHhelpt te hulp met materialen en enthousiaste vrijwilligers om de keuken gereed te maken. In een mum van tijd hebben we de keuken enorm opgeknapt met z’n allen. Zonder hen hadden we het niet gered. Nu kunnen de keukenteams aan de slag om voor andere Zaandammers het verschil te maken. Reuze bedankt!”

Helpende handen voor club en medemens
Bunnikside FC Utrecht kleurt rood

Duizend liter verf, materialen en een team vrijwilligers. Dat stelde stichting HORNBACHhelpt beschikbaar om samen met supporters en FC Utrecht de Bunnikside van stadion de Galgenwaard rood te verven. Dat deden we niet zomaar, want het doel van onze stichting is bouwen aan een mooie samenleving. En dus werden donateurs gezocht voor de waarde van de verf. Van de volledige opbrengst, meer dan vijfduizend euro, werden sheltersuits voor Utrechtse daklozen gekocht. Medewerkers van het hoofdkantoor en vestiging Nieuwegein voerden dit project. Lotte wienen, van Stadteam Herstel Utrecht is blij en dankbaar voor deze actie. “De sheltersuits, water- en winddichte jassen die getransformeerd kunnen worden tot een slaapzak, zijn zéér gewenst. Dat FC Utrecht, de supporters van de club en haar bouwpartner Stichting HORNBACHhelpt zich inzetten voor het inzamelen van geld voor de aanschaf van sheltersuits betekent de wereld voor ons én onze mensen die hiermee droog en warm buiten kunnen zijn.”

Schooltuintjes voor Openluchtschool De Recon in Schiebroek

Een wens is in vervulling gegaan voor Openluchtschool De Recon, een school voor langdurig zieke kinderen in Rotterdam. Op zaterdag 22 juni ging een team van 25 HORNBACHhelpt-vrijwilligers er samen met vrijwilligers van de school aan de slag. Ze bouwden twaalf schooltuinbakken. Uiteraard compleet met potgrond, zaadjes en plantjes. Daarmee kunnen de kinderen naar hartenlust tuinieren en leren in de open lucht. Jacqueline van Wijngaarden, locatiedirecteur, en Esther van der Voordt, afdelingsleider bij OLS de Recon, zijn erg gelukkig met het resultaat: “We zijn stichting HORNBACHhelpt dankbaar voor de materialen, de kluskennis en het enthousiasme dat zij meebrachten. Fantastisch dat we de kinderen nu buitenlessen kunnen geven op ons eigen terrein. Want de reis naar andere tuintjes is voor deze zieke kinderen te inspannend, en voor onze leerlingen, die niet zo veel buiten kunnen spelen als anderen, is buiten zijn echt een feest. We gaan hier volop van genieten en zijn iedereen dankbaar die heeft geholpen deze dag. Wat ontzettend veel vrijwilligers zijn er vandaag komen helpen. We zijn er stil van.”Tuinmetamorfose voor woonzorgcentrum in Delft

Het wordt genieten voor de 143 bewoners van Die Buytenweye, het Delftse woonzorgcentrum van zorginstelling Pieter van Foreest. Met een tiental vrijwilligers en de benodigde materialen ging Stichting HORNBACHhelpt er aan de slag. Precies op tijd voor het zomerse weer, knapten zij de tuin van het Delftse woonzorgcentrum op. Speerpunt was het creëren van schaduwplekken voor de oudere bewoners. Naast de bouw van een splinternieuwe overkapping werden er schaduwdoeken opgehangen. Ook werd er meer groen in de tuin aangebracht. José Rietveld, vrijwilligercoördinator van Die Buytenweye laat weten: “Het is fantastisch wat we vandaag met elkaar bereikt hebben. Deze tuin is echt een meerwaarde voor ons woonzorgcentrum, een verlengstuk van de woonkamer. Bewoners en hun familieleden gaan er deze zomer volop genieten. Niets is leuker dan gezellig met de bewoners buiten koffiedrinken. Dat dit nu ook in de schaduw kan is helemaal geweldig voor onze ouderen.”

Moestuin voor bewoners Overweeghuis Groningen

Het Overweeghuis, opgericht na sluiting van de Groningse tippelzone, is een tijdelijke opvang waar vrouwen die vastgelopen zijn in de prostitutie, hun nieuwe toekomst opbouwen. Hier krijgen de bewoonsters niet alleen begeleiding, maar vinden ze ook rust. Zeker nu er een moestuin is aangelegd door de vrijwilligers van Stichting HORNBACHhelpt. Samen met vrijwilligers van het Overweeghuis legden zij borders aan met groente- en kruidenplanten, plantten zij fruitbomen en legden ze een pad aan rondom de moestuin. Alles om te kunnen tuinieren is aanwezig: van schoffels, snoeischaren en ander tuingereedschap tot een buitenkraan. Gineke Keizer, vrijwilliger bij het Overweeghuis, is erg blij dat de stichting in actie kwam: “Een moestuin was precies wat er nog ontbrak aan onze opvangplek. Wij willen vrouwen rust bieden. En als er íéts rust brengt in je hoofd, is het wel tuinieren. Vanaf nu kunnen ze volop van de tuin genieten: planten bijsnoeien en water geven, groenten en kruiden plukken voor het avondeten … Kortom, bezigheden waar je voldoening uit haalt. Wij bedanken alle vrijwilligers voor hun werk, en Stichting HORNBACHhelpt in het bijzonder voor de materialen en het helpen aanleggen van de tuin. Het is een prachtplek geworden!”

Nieuwe keuken voor voetbalvereniging DCG in Amsterdam

Voetbalvereniging DCG in Amsterdam, opgericht in 1920, draait op inzet van vrijwilligers. Veel van de leden betalen contributie met steun van de gemeente. Extraatjes zijn er niet aan de orde en budget voor de hoognodige verbouwing van de kantine was er niet. HORNBACHhelpt schoot te hulp en knapte de keuken, het hart van de vereniging, op. Want sporten is meer dan bewegen. Een vereniging als DCG draagt bij aan sociale ontwikkeling en de samenleving. Vrijwilligers plaatsten een nieuw keukenblok en maakten de wanden glad. Peter Gerekink, voorzitter van de voetbalvereniging laat weten: “We zijn diep ontroerd door dit gebaar en stichting HORNBACHhelpt ontzettend dankbaar. Zelf hadden we dit niet voor elkaar gekregen. Samen met onze leden gaan we volop genieten van de nieuwe keuken!”


Gerealiseerde project 2018

HORNBACHhelpt bezorgt het kerstgevoel

Een boom mét ballen. Daarmee verrasten wij de afgelopen week tientallen mensen. Via de actie ‘Kerstboom voor een ander’, georganiseerd in samenwerking met Omroep West, konden luisteraars van de regionale zender naasten aanmelden die een kerstboom verdienen. Zoals Patrick en zijn zoontje Dani, die dit jaar voor het eerst samen kerst vieren. Bekijk hier het filmpje van het verrassingsmoment.


Terrasoverkapping voor de Verkeerstuin in Utrecht

Het hele jaar door genieten van een kopje koffie op het terras? Dat kan bij het educatie- en recreatiepark de Verkeerstuin in Utrecht. Vrijwilligers van HORNBACHhelpt bouwden er een terrasoverkapping van tien bij drie meter. Astrid van Maarseveen van de Verkeerstuin laat weten: “Fantastisch, een grote wens is in vervulling gegaan. De Verkeerstuin draait op vrijwilligers en het heeft geen budget voor projecten als deze. Maar kleinschalige horeca is ontzettend belangrijk voor ons. Daarmee kunnen we inkomsten genereren, zodat mensen ook in de toekomst van de Verkeerstuin kunnen blijven genieten.”


Puntjes op de i in belevingstuin voor bewoners met dementie

Op 7 december, Nationale Vrijwilligersdag, gingen de handen letterlijk uit de mouwen bij woonzorgcentrum Molenstaete in Breda. Vrijwilligers van HORNBACHhelpt en het zorgcentrum zetten samen de puntjes op de i in de belevingstuin voor bewoners met dementie.

Allereerst werd de bestrating bijgewerkt, zodat het regenwater beter van het wandelpad afloopt. Daarnaast werd een heuse strandtuin gerealiseerd. Met het storten van zand en het aanbrengen van grasachtige beplanting zoals in de duinen, wanen bewoners zich hier aan zee. Tot slot werd een twee meter lange houten leuning aan de buitenzijde van het pand bevestigd. Met mooi weer kunnen de bewoners hier samen met de fysiotherapeut oefeningen aan doen.


HORNBACHhelpt renoveert BioArt Laboratories

Stichting BioArt Laboratories, gevestigd in Eindhoven, is een unieke maatschappelijke non-profitorganisatie. De stichting biedt wetenschappers toegang tot een laboratorium, biomaterialen, expertise en een internationaal netwerk. Jaarlijks komen er wetenschappers en toptalenten uit de hele wereld naar toe. Alles met het doel duurzame innovaties te bevorderen.

BioArt Laboratories moest noodgedwongen uitbreiden, en is daarom onlangs verhuisd naar het terrein van de voormalige Constant Rebecque Kazerne in Eindhoven. Hier is veel ruimte, maar de panden waarover de stichting beschikking heeft gekregen zijn vervallen. Er zijn geen nutsvoorzieningen op het terrein en er is geen riolering. Om goed te kunnen functioneren zijn materialen en vrijwilligers nodig. Het team van HORNBACHhelpt ging er aan de slag en knapte de ruimtes op zodat nog meer wetenschappers onderzoek kunnen doen naar het gebruik van natuurlijke materialen bij Stichting BioArt Laboratories!


Stichting tegen stille armoede krijgt tuin-upgrade

Quiet Community verzacht, met hulp van bijna 400 lokale sponsors, de armoede in regio Tilburg. Inmiddels biedt Quiet bijna 1.200 members en hun gezinnen de mogelijkheid om te genieten van iets waar ze normaal gesproken geen budget voor hebben. Eens per twee maanden krijgen zij een fietsreparatie, een knipbeurt of een cursusavond cadeau. Zo gaan mensen bij wie een sociaal isolement op de loer ligt, zich weer gezien voelen. Quiet brengt members in contact met elkaar, onder andere met een wekelijks inloopmoment. Vaak vindt dit plaats in de tuin, die onlangs is gerenoveerd door Stichting HORNBACHhelpt.

Een team vrijwilligers vertrok met de benodigde materialen naar Tilburg, om de tuin aan te pakken. De vrijwilligers met groene vingers snoeiden en wiedden totdat de tuin er weer piekfijn uitzag. Anderen bouwden een zithoek, een speelhuisje met een glijbaan voor de jongste members en een fietsenstalling. Zo maakten zij van de tuin een prettige plek om te vertoeven. Enkele members van Quiet hielpen mee, wat interessante gesprekken opleverde. Een waardevolle dag voor Stichting Quiet én voor Hornbach!


Tuin van wooncomplex voor mensen met beperking opgeknapt

Van fietsen tot tuingereedschap, alles kan erin: de nieuwe blokhut van Stichting Buitenhof staat als een huis! Met een team vrijwilligers en de juiste materialen hielp HORNBACHhelpt het Hardinxveldse wooncomplex voor mensen met een beperking bij het opknappen van de tuin. Naast de bouw van de blokhut, die ervoor zorgt dat de aangepaste driewielfietsen van bewoners nu droog staan, werd er tevens onkruid verwijderd en zijn nieuwe planten gepoot. En de bewoners hebben de planten water gegeven. Echt teamwork!


HORNBACHhelpt met opknappen inloophuis voor kankerpatiënten in Breda

Al 20 jaar verricht Stichting de Honingraad in Breda ongelofelijk mooi werk. Het inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten bevordert contact tussen mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Daarnaast bieden ze activiteiten ter ontspanning aan, zoals Nordic Walking, yogalessen, schilder- en kookworkshops. Dat doet de stichting 5 dagen per week, met 70 vrijwilligers. Jaarlijks maken maar liefst 8.000 mensen gebruik van de faciliteiten van Stichting de Honingraad.

In april heeft HORNBACHhelpt de stichting geholpen met het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden. Want de HoningRaad ontvangt geen subsidie. Donaties die stichting binnenkrijgt, worden besteed aan mensen en activiteiten. En dus liep het onderhoud aan het gebouw achterstand op.

Met een team van vrijwilligers en de benodigde materialen ging HORNBACHhelpt er samen met vrijwilligers van Stichting de Honingraad aan de slag. Er werd een overdekte fietsenstalling gebouwd en het ingestorte afdakje waaronder kliko’s staan is volledig gerepareerd. Rondom het pand werd de bestrating opnieuw aangelegd. Samen bouwen we aan een mooie samenleving!


Gerealiseerde projecten 2017

Gerealiseerde projecten 2014