Projecten

Meerdere malen per jaar steekt HORNBACHhelpt de handen uit de mouwen voor een ander. Uiteraard helpen we al onze maatschappelijke projecten keer op keer met liefde en plezier in de winkel, maar sommige maatschappelijke projecten hebben ook buiten de winkel wat hulp nodig. Dat kan zijn op het gebied van advies, maar ook op het gebied van materiaal en mankracht. En dus kiezen wij uit onze 120.000 artikelen de benodigde producten, laden we de beste adviseurs en meest enthousiaste vrijwilligers in, tanken we onze bus vol en gaan we met HORNBACHhelpt het land in. Zie hier een selectie van enkele maatschappelijke projecten die we al hebben mogen helpen…

Sfeervolle studio voor jongeren van Stichting Happy Wings

Stichting Happy Wings begeleidt op kleine schaal jongeren met een lichamelijke en geestelijke beperking. De jongeren komen hoofdzakelijk voor dagbesteding en zijn de hele dag in de weer met vogels die door Happy Wings worden opgevangen. De jongeren worden daar rustig van. Want hoe kalmer ze zijn, hoe beter de vogels op ze reageren. De stichting is net verhuisd naar Schermerhorn. De nieuwe locatie beschikt over een studioruimte waar de jongeren zich kunnen ontspannen. Omdat het geld ontbrak om de nog kale studio mooi te maken, stuurde oprichter van Happy Wings Martin Doderer een verzoek naar HORNBACH Zaandam voor hulp.

Die hulp kwam er. Een team van zes enthousiaste HORNBACHhelpt-vrijwilligers ging op 20 december in alle vroegte naar Happy Wings. Ze schilderden de studio, legden een vloer, plaatsten een wasbak, hingen gordijnen op en monteerden de deuren. Dankzij een goede voorbereiding en de juiste materialen, kennis en kunde lukte het de vrijwilligers om het project in één dag af te ronden. Met de feestdagen voor de deur, heeft HORNBACHhelpt er nog een kerstboom neergezet en sfeerverlichting opgehangen. Martin en de jongeren konden hun geluk niet op bij het zien van het resultaat. “Ik weet niet hoe ik dit zonder hulp had moeten doen. Dankzij HORNBACHhelpt kunnen de jongeren met de feestdagen al genieten van de sfeervolle studio”, zegt Martin dankbaar.


Ontspanningsruimte plus overkapping bij de opvanglocatie in Maastricht.

Ieder kind heeft recht op een fijn en veilig thuis. Helaas groeien er ook in ons land nog steeds talloze kinderen op in zware omstandigheden. Stichting Xonar vangt hen liefdevol op en zet zich voor hen in. Dat gaat niet zonder slag of stoot: de hele jeugdzorg heeft het zwaar. Overal schort het aan mankracht en financiële armslag. Daarom stak HORNBACHhelpt­ de handen met liefde uit de mouwen en bouwde het een ontspanningsruimte plus overkapping bij de opvanglocatie in Maastricht; een zeer welkome plek waar kwetsbare jongeren tot rust kunnen komen.

Voor de stichting was de praktische én mentale steun van grote waarde. 'Het is echt een opsteker dat HORNBACHhelpt voor ons klaarstond,' zegt facilitair medewerker Bart Tielens, 'en het is van grote waarde dat we onze bewoners nu nog beter kunnen helpen, zodat ze snel weer op een fijne manier verder kunnen met hun leven. De ontspanningsruimte is een gigantische toegevoegde waarde in dat proces, en we zijn ontzettend blij met de steun van HORNBACHhelpt.'


HORNBACHhelpt schiet Vogelopvang Utrecht te hulp met dringend onderhoud

Elke dag weer worden zieke en gewonde vogels bij Stichting Vogelopvang Utrecht gebracht; in totaal zo’n 3000 per jaar. Vrijwilligers doen er alles aan om ze weer gezond en kansrijk in de vrije natuur los te laten. De stichting is afhankelijk van gunsten en giften die volledig opgaan aan vogelverzorging en vaste lasten. Dat betekent al lange tijd dat er geen geld is voor grootschalig onderhoud. Maar inmiddels was de staat van het gebouw van de vogelopvang zo slecht dat er écht wat moest gebeuren.

Stichting Vogelopvang Utrecht besloot een noodkreet te sturen naar stichting HORNBACHhelpt. Die noodkreet kreeg gehoor en op 19 oktober ging een 4-koppig HORNBACHhelpt-team uit Nieuwegein aan de slag bij de vogelopvang. De grootste en belangrijkste klus was het afdekken van het dak van het buitenverblijf van de vogels; een verplichting vanwege het risico op vogelgriep. Daarnaast werden regenpijpen vervangen, kapotte ramen gerepareerd, gaas van de hordeuren vernieuwd en zijn een paar uitgelopen leilindes gesnoeid. De vrijwilligers van de vogelopvang konden aan het einde van de dag hun geluk niet op. “We zijn zo dankbaar! Fantastisch dat HORNBACHhelpt is bijgesprongen met kennis, kunde, materialen en budget om ons werk en voortbestaan van de stichting mogelijk te maken”, laat vrijwilliger Renata enthousiast weten.


HORNBACHhelpt maakt ontmoetingscentrum Emmastaete warm en sfeervol

Emmastaete is een ontmoetingscentrum van De Blije Borgh; een woonlocatie in Hendrik Ido Ambacht waar ouderen zelfstandig wonen. De bewoners én mensen uit de buurt kunnen er terecht om met elkaar te eten, een kop koffie te drinken en samen leuke activiteiten te doen. Door de overheersende grijsblauwe kleuren was de uitstraling van het ontmoetingscentrum echter koud en kil. Emmastaete heeft al langer een lijst met wensen om daar met nieuwe inrichting en warmere kleuren wat aan te doen. Helaas kwam het er tot op heden niet van. Er is gewoon geen geld voor in de zorg.

Op 15 oktober trokken zeven vrijwilligers van HORNBACHhelpt in Nieuwerkerk een vrije dag uit om de muren en een boekenkast van een nieuwe laag warmkleurige verf te voorzien. Verder is de bar gezellig gemaakt met onder andere nieuwe hanglampen, zijn er planten en een mooie staande lamp neergezet en een paar schilderijen opgehangen. In één dag werd het kille ontmoetingscentrum omgetoverd in fijne warme sfeer. Gastvrouw Anja Hokke van Emmastaete: “Alle onze ouderen en buurtbewoners lopen nu met een grote glimlach onze ontmoetingsruimte binnen. Ze hebben dit wel verdiend na de zware coronatijd. Stichting HORNBACHhelpt is een bijzonder mooi en warm initiatief en we zijn ze ongelooflijk dankbaar.”


Milieustraat voor basisschool De Schakel.

Het is misschien wel dé uitdaging van onze tijd: klimaatverandering. We ondervinden er allemaal de gevolgen van. Iedereen kan echter bijdragen aan een betere omgang met het milieu, dacht ook basisschool De Schakel in Kerkrade. Dankzij de inspanningen van HORNBACHhelpt kunnen zij leerlingen én ouders op een speelse manier de waarde van duurzaamheid bijbrengen. De nieuwe milieustraat helpt de eigen ecologische voetafdruk verkleinen, en inspireert ook anderen daar scherp op te letten.

Het managementteam van de school is heel blij met de milieustraat. Niet alleen met de ruime overkapping en de aantrekkelijke, overzichtelijke indeling, maar ook met de nieuwe mogelijkheden voor afvalscheiding: 'We kunnen plastic nu bijvoorbeeld heel simpel scheiden van restafval, maar we hebben ook nieuwe bakken voor batterijen en oude telefoons,' zegt directeur Leander Versleijen. 'Al die bakken hebben duidelijke pictogrammen. Zo kunnen we onze leerlingen op een heel toegankelijke manier duidelijk maken: hoe meer je scheidt en inzamelt, hoe meer je ook kunt hergebruiken. Het is geweldig dat we dat dankzij HORNBACHhelpt in één oogopslag aan onze leerlingen kunnen laten zien.'

Hart onder de riem voor zieke kinderen en hun ouders.

Met Stichting Tikkie Jij Bent Hem vervullen Nico en Jolanda Plönes grote wensen van ernstig zieke kinderen en hun ouders. HORNBACHhelpt stak dan ook met liefde de handen uit de mouwen voor zo'n nobel doel. Zeven vrijwilligers bouwden voor de stichting een fijne buitenruimte en legden een rolstoeltoegankelijk pad aan naar het nieuwe zwembad, dat speciaal is gebouwd om zieke kinderen in alle rust te laten zwemmen.

'Zonder de steun van HORNBACHhelpt had het zomaar nog een jaar kunnen duren om alles op orde te krijgen,' vertelt Nico. 'Nu kan op korte termijn het eerste zieke kind al zwemmen. Als we alleen dat ene kind al een mooie ervaring kunnen bieden, dan is ons werk al de moeite waard geweest. Maar we houden van dóórpakken en willen het liefst zoveel mogelijk kinderen en ouders een hart onder de riem steken. HORNBACHhelpt heeft ons daar een flinke stap verder in geholpen. Daar zijn wij hen heel dankbaar voor.'


Groene metamorfose van buitenterrein Stichting Focus

Stichting Focus biedt mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid een veilige plek waar zij echt zichzelf kunnen zijn. Tal van activiteiten worden georganiseerd die helpen bij herstel en ontwikkeling. Zo kunnen deelnemers op het buitenterrein fijn samenzijn en tuinieren. Dat buitenterrein had zacht gezegd nogal last van achterstallig onderhoud. Het buitenterrein is best groot en ze hebben niet genoeg mensen en budget om dit zelf op te knappen. De stichting besloot HORNBACHhelpt een verzoek te sturen of zij iets konden betekenen.

Dat verzoek hoefde niet lang te wachten op antwoord. Tien Zwolse vrijwilligers van HORNBACHhelpt pakten op 5 oktober maar liefst vier projecten tegelijk aan. Dankzij een nieuw prieel kunnen deelnemers nu met slecht weer toch lekker in hun moestuin wroeten. Een oude zandbak die wordt gebruikt als gezellige vuurplaats, werd voorzien van tuinhouten banken op betonnen blokken en een paar vrolijke plantenbakken. Dankzij een nieuw materiaalhok kunnen terrasstoelen en -tafels voortaan veilig en droog worden opgeborgen. Tot slot is het aangezicht van het gebouw opgeknapt met verse planten. Hans Tjoelker van Stichting Focus laat dankbaar weten: “Dankzij de kennis, kunde en het keiharde werken van HORNBACHhelpt is het resultaat werkelijk prachtig. We gaan hier nog jarenlang van genieten met elkaar!”

Tuin woonzorgcentrum De Alblashof omgetoverd in groene oase

In Alblasserdam heeft Rivas Zorggroep een kleinschalige verpleeghuis voor 48 ouderen met dementie. Zij wonen in woonzorgcentrum De Alblashof dat een paar jaar geleden werd gerenoveerd. Helaas ontbrak het aan budget om de tussentuin op te fleuren. Al jaren kijken ze naar een kale vlakte. De grote wens van Rivas was om er een fijne groene tuin van te maken waar de ouderen een frisse neus kunnen halen en samen activiteiten kunnen doen. Buitenlucht en natuur werken helend voor de geest. Juist voor mensen met dementie is het zien, aanraken en ruiken van planten en bloemen zo belangrijk.

Op 24 september trok een team van vier HORNBACHhelpt-vrijwilligers de tuinhandschoenen aan om de tussentuin van De Alblashof om te toveren in een groene oase. Fruitbomen werden geplant en twee perken zijn volledig groen opgevuld. Er zijn plantenbakken met moestuinen geplaatst waar de ouderen op stahoogte lekker in kunnen werken. De tuinbanken kregen een opknapbeurt, in de nieuwe opbergboxen kunnen tuinkussens en gereedschap worden opgeborgen en overal hangen vogelhuisjes en insectenhotels. “Ongelooflijk dat HORNBACH al die spullen heeft geschonken én tijd én vakmanschap heeft ingezet om onze tussentuin zo mooi te maken. Onze bewoners genieten met volle teugen én een grote glimlach”, zegt de dankbare Henny Tukker van Rivas.

Woongroep dolblij met nieuwe veranda in de tuin.


Een veilige en warme plek voor je kind om te wonen. Dat wil iedereen. Dus ook de ouders van de kinderen met een verstandelijke beperking die samen in Apeldoorn in een woongroep leven. Vanuit Oudervereniging Ons Huis huren de ouders een fijn huis voor hun kinderen. Met veel liefde en vol overgave doen ze er alles aan om de leefomgeving zo prettig mogelijk te maken. Het lukt ze goed om alles zelf te regelen. Bijna alles. Al langer hebben zij de wens om het rommelige terras te vervangen door een mooie buitenplek met meer ruimte en beschutting. Een groot project waarvoor ze zelf niet de kennis, mensen en financiën hebben.

Stichting HORNBACHhelpt heeft die kennis en middelen wel en schoot Oudervereniging Ons Huis te hulp. Op vrijdag 26 augustus bouwden zij een prachtige veranda van 3 x 5,5 meter voor de bewoners. Een flink bouwwerk dat dankzij goed voorbereidend werk en hulp van de ouders in één dag overeind stond. Jos Storteboom van de oudervereniging: “Onze kinderen kunnen nu ook in de avond en met wat kouder of regenachtig weer gezellig samen buiten zitten en genieten van hun nieuwe veranda. We zijn HORNBACHhelpt ongelooflijk dankbaar. Zonder hun hulp was dit nooit gelukt.”

Bewoners woonzorgcentrum Westerwiek kunnen weer volop tuinieren

Tuinieren is goed voor de gezondheid en een nuttige activiteit bovendien. Voor de minder valide en dementerende bewoners van woonzorgcentrum Westerwiek in Breda is het buiten wroeten in de aarde met schoffel, hark en blote handen niet vanzelfsprekend. “Als de mensen niet naar de tuin kunnen, dan brengen wij de tuin wel naar de mensen”, dachten de vrijwilligers van HORNBACHhelpt. Op zaterdag 21 mei bouwden zij een toegankelijke tuin met rolstoelvriendelijke oppottafels en verrijdbare kruidenbakken zodat iedereen kan helpen met tuinieren. Op de nieuw gemaakte tuinbanken kunnen bewoners, begeleiders en familie samen van de tuin genieten.

De bewoners van Westerwiek zijn opgetogen. In het woonzorgcentrum wordt over niets anders dan de nieuwe tuin gesproken. Huismeester Raymond Stevens. “Dankzij HORNBACHhelpt hebben we er een fijne activiteit bij waarmee onze ouderen ook echt van betekenis kunnen zijn. Bijvoorbeeld door te helpen met het oppotten en verzorgen van planten in de rolstoelvriendelijke oppotbakken van 3x3 meter. De nieuwe kruidenbakken staan op wielen om ze te kunnen verplaatsen naar de keukens van de woongroepen. Daar helpen ze de kok met het uitzoeken en oogsten van verse kruiden. Tegelijk roept de geur van verse kruiden mooie herinneringen op bij de mensen. Dat tovert telkens weer een onbetaalbare glimlach op hun gezicht.”

Attent Zorg en Behandeling in Dieren ontvangt lof


Werken in de ouderenzorg is nooit makkelijk geweest, maar de pandemie was een ongekende uitdaging voor het personeel. Op 12 mei, de wereldwijde Dag van de Verpleging, kregen de medewerkers van Attent Zorg en Behandeling in Dieren daar alle lof voor. De directie wilde haar waardering graag vertalen in een concreet gebaar, maar helaas ontbrak het daarvoor aan budget. HORNBACHhelpt kwam in actie: een verlept terras werd opgeknapt tot sfeervolle personeelsruimte, waar de medewerkers in alle rust kunnen opladen. Ook de bewoners, die elkaar én het personeel door de zware tijd hebben geholpen, kregen een prachtige nieuwe ontspanningsplek.

Een team van zeven HORNBACHhelpt-vrijwilligers nam meerdere plekken op De Oude Plataan onder handen. Zowel voor de zorgmedewerkers als voor de bewoners werd er een compleet nieuw terras gemaakt: twee rustige, comfortabele buitenruimtes, op plekken die er al tijden wat verlept bijlagen. Er kwamen onder meer grote banken, verrijdbare tafels en fleurige bloembakken, allemaal speciaal ontworpen voor de zorginstelling. 'De afgelopen periode was voor iedereen zwaar,' zegt senior verpleegkundige Emmy Kreuzen. 'Dan zijn zulke plekken om dagelijks even tot rust te komen niet alleen fijn: ze zijn ook echt nodig. Dankzij HORNBACHhelpt kunnen we er nu met z'n allen met frisse moed weer tegenaan!'

Basisschool Munstergeleen

In een ideale wereld zou ieder kind opgroeien in een warme, liefdevolle thuisomgeving. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Stichting Huiskamer voor pleegouders uit Tilburg probeert pleegouders én -kinderen een hart onder de riem te steken. Daar is niet alleen begrip en medeleven voor nodig, maar ook een fijne plek om samen te komen en van elkaar te leren. HORNBACHhelpt kwam in actie en bracht een serie zeer gewenste verbeteringen aan in de ontmoetingsruimtes van de stichting. Ze plaatsten er bijvoorbeeld centrale verwarming, makkelijk verplaatsbare tafels en een ruim keukenblok.

'De ruimtes zijn nu écht comfortabel,' zegt voorzitter Mirja van Erp. 'We kunnen ze gebruiken voor informele bijeenkomsten, maar ook voor rommelmarkten, kinderdisco's of de yogalessen voor pleegouders die we óók graag organiseren. Al die activiteiten dragen bij aan ons hogere doel: dat de pleegkinderen zich fijn en beschermd voelen in hun pleeggezin. We zijn heel blij met de hulp van HORNBACHhelpt - het voelt bijna alsof ze óns geadopteerd hebben!'

Een fijne plek om samen te komen!

In een ideale wereld zou ieder kind opgroeien in een warme, liefdevolle thuisomgeving. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Stichting Huiskamer voor pleegouders uit Tilburg probeert pleegouders én -kinderen een hart onder de riem te steken. Daar is niet alleen begrip en medeleven voor nodig, maar ook een fijne plek om samen te komen en van elkaar te leren. HORNBACHhelpt kwam in actie en bracht een serie zeer gewenste verbeteringen aan in de ontmoetingsruimtes van de stichting. Ze plaatsten er bijvoorbeeld centrale verwarming, makkelijk verplaatsbare tafels en een ruim keukenblok.

'De ruimtes zijn nu écht comfortabel,' zegt voorzitter Mirja van Erp. 'We kunnen ze gebruiken voor informele bijeenkomsten, maar ook voor rommelmarkten, kinderdisco's of de yogalessen voor pleegouders die we óók graag organiseren. Al die activiteiten dragen bij aan ons hogere doel: dat de pleegkinderen zich fijn en beschermd voelen in hun pleeggezin. We zijn heel blij met de hulp van HORNBACHhelpt - het voelt bijna alsof ze óns geadopteerd hebben!'

Stadsboederij Buytenveld een stukje mooier

Je zou het bijna vergeten, zo midden in de Randstad, maar er is ook prachtig groen in Delft. Stadsboerderij BuytenDelft laat kinderen al jaren liefde en respect voor de natuur ervaren, waardoor ook de volgende generaties spelenderwijs leren hoe we de wereld een stukje mooier maken. Om kinderen er leuk en veilig te kunnen laten spelen en leren, heeft BuytenDelft soms een paar helpende klushanden nodig. HORNBACHhelpt ging aan de slag en maakte het piratenschip in de waterspeeltuin weer volledig klaar voor de grote vaart, en ook het toiletgebouw heeft een flinke opknapbeurt gekregen.

“Als stichting werken we vrijwel volledig met vrijwilligers,” zegt beheerder Robin van Lent. “Alle inkomsten moeten we zelf verdienen. Dat was de afgelopen twee jaar een behoorlijke uitdaging, met alle lockdowns en coronamaatregelen. En onze dieren moesten natuurlijk ook gewoon eten en verzorgd worden. Dat maakte het extra ingewikkeld om de middelen en mankracht vrij te maken voor het onderhoud van de speeltoestellen. Superfijn dus, dat HORNBACHhelpt voor ons klaarstond! Daar hebben heel veel kinderen en ouders uit de omgeving veel plezier van. We zijn heel blij dat de speeltoestellen en voorzieningen weer helemaal op en top zijn nu het buitenspeelseizoen begint.”

Multifunctionele bank

Iedereen heeft het weleens nodig: een paar dagen goed uitwaaien. Voor de een is dat wat simpeler te realiseren dan voor de ander, en voor mensen met een beperking is het vaak extra ingewikkeld. Daarom biedt Stichting Schippermagikookeensvaren hen laagdrempelige vaarvakanties aan op De Jonathan, onder de bezielende leiding van ervaren schippers en vrijwilligers. Speciaal voor de stichting ontwierp en bouwde HORNBACHhelpt een multifunctionele bank: niet alleen een waterdichte bergplaats voor zwemvesten, maar ook een comfortabele zitplek voor de passagiers, zodat die zij aan zij het prachtige uitzicht vanaf het dek kunnen bewonderen.

'Er stonden eerst alleen losse tafels en stoelen,' zegt stichtingslid Gerard Sleurink. 'Dankzij de prachtige nieuwe bank kunnen gasten en begeleiders nu gezellig naast elkaar zitten en kunnen ze elkaar heel makkelijk geruststellen als dat nodig is. Het is fantastisch dat we mede dankzij HORNBACHhelpt onze passagiers nóg meer kunnen laten genieten van hun vaarvakantie!'


Extra relax- en speelplek voor kinderen Gezinshuis Grip

Bleiswijk 23 september 2021 – In het centrum van Bleiswijk vind je Gezinshuis Grip. Binnen hun eigen gezin bieden Joeri en Sophie hier opvang aan kinderen die om wat voor reden dan ook niet thuis kunnen wonen. Petra Hesseling, vrijwilliger bij Stichting HORNBACHhelpt laat weten: “Joeri en Sophie doen ontzettend waardevol werk. Ze geven kinderen een liefdevol thuis. Maar in de jeugdhulp is weinig geld voor extraatjes, daarom schoten wij te hulp en hebben we een tuinpaviljoen gebouwd. Zo hebben de kids extra ruimte om buiten een spelletje te doen of even te relaxen, ook als het eens wat minder mooi weer is.”

Joeri Greeve van Gezinshuis Grip. “Op dit moment wonen er drie kinderen bij ons gezin. Na jarenlang in de jeugdhulp te hebben gewerkt, is dit een manier die bij ons past: kleinschalige en persoonlijke zorg bieden. We maken van een huis een thuis en dat is wat deze kinderen vaak gemist hebben. Dankzij Stichting HORNBACHhelpt kunnen de kinderen nu elke dag heerlijk buiten spelen of zich even terugtrekken om te relaxen. We zijn ontzettend blij met deze fijne tuin en de kinderen helemaal. Bedankt HORNBACHhelpt!”

Nieuwe buitenspeelruimte voor Kinderopvang De Sleutel


Helmond, 23 juli 2021 - Zorgeloos buitenspelen, dat gun je elk kind dat naar de opvang gaat. Maar bij kinder- en buitenschoolse opvang De Sleutel in Helmond was buitenspelen allesbehalve vanzelfsprekend. Door droge zomers veranderde de tuin de afgelopen jaren in een dorre woestijn en speelelementen ontbraken. Stichting HORNBACHhelpt schoot daarom te hulp en transformeerde de tuin tot speelparadijs. Compleet met glijbaan, zandbak, moestuintjes en dankzij E Hoveniers een schitterend stuk bestrating waar de kinderen naar hartenlust kunnen fietsen.

Jenny Groenendijk, pedagogisch medewerker bij Kinderopvang De Sleutel, is blij met het resultaat: “Onze opvang is laagdrempelig en staat in een wijk waar mensen het niet breed hebben. De ouders werken keihard voor hun geld. Hun kinderen verdienen dan ook een opvang waar ze naar hartenlust kunnen buitenspelen. Van tikkertje tot verstoppertje, klimmen en klauteren; het is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en bovendien heel gezond. Zelf hadden we er de middelen en mankracht niet voor de tuin zo’n metamorfose te geven. Dankzij HORNBACHhelpt kunnen we de kinderen nu die fijne, stimulerende omgeving bieden die ze verdienen!”

Nieuwe basis voor Leger des Heils op Volkstuinvereniging Jan Vroegop

Zaandam, 2 juni 2020 - Als je om wat voor reden dan ook dak- of thuisloos wordt, kan het leven behoorlijk zwaar zijn. Gelukkig is er het Leger des Heils, want niemand verdient het om op straat te slapen. Naast een dak boven het hoofd, zet het Leger des Heils zich in om iedereen een waardige plek in de samenleving te geven, waarbij talenten worden benut en mensen weer structuur in hun leven krijgen. Het dagbestedingsproject bij Volkstuinvereniging Jan Vroegop in Zaandam is dan ook ontzettend belangrijk. Stichting HORNBACHhelpt knapte er het terrein op en plaatse een nieuwe blokhut met keukenblok en koelkast en een nieuwe set picknickbanken. Zo kan men hier naar hartenlust werken in de moestuin, een belangrijke voedingsbron voor alle cliënten van het Leger des Heils.

“We zijn ontzettend blij met het resultaat”, laat James van het Leger des Heils afdeling Zaandam weten. “Deze blokhut met voorzieningen stond bovenaan ons wensenlijstje, maar als organisatie met beperkte inkomsten is dat lastig te realiseren. De hulp van Stichting HORNBACHhelpt betekent veel voor ons. We verbouwen hier groenten als aardappels, bonen, spinazie, koolsoorten en mais. ’s Avonds koken we daar maaltijden van. Het werk in de moestuin is bovenal een belangrijke sociale en structurele factor in het leven van onze kwetsbare cliënten. Nu kunnen zij dit werk naar behoren uitvoeren. En dat verdienen ze; een betekenisvolle plek in onze samenleving en een veilige werkplek. We gaan er goed gebruik van maken!”

Nieuw paviljoen voor Volkstuinvereniging Ut Mooshöfke van Lindenheuvel


Geleen, 31 mei 2020 - Zo divers als de Geleense woonwijk Lindenheuvel is, zijn ook de tuinen van Volkstuinvereniging Ut Mooshöfke van Lindenheuvel in Geleen. Bewoners met uiteenlopende culturele achtergronden telen er hun favoriete groente. “Maar de doelen van de vereniging reiken verder dan lekker eten. Ut Mooshöfke is een plek waar wijkgenoten kennis uitwisselen en elkaar echt leren kennen, wat de sociale cohesie in de wijk versterkt”, legt Bob Rohenköhl, vrijwilliger bij Stichting HORNBACHhelpt uit. “Belangrijk want daarmee zorg je voor solidariteit en creëer je een fijne leefomgeving waarin iedereen meetelt en niemand zich buitengesloten voelt. We zijn blij dat wij daaraan hebben kunnen bijdragen met de bouw van dit nieuwe paviljoen.”

“We zijn ontzettend blij met het resultaat”, laat Henny Korink van Volkstuinvereniging Ut Mooshöfke van Lindenheuvel weten. “Dit paviljoen stond hoog op ons wensenlijstje, maar als vereniging met beperkte inkomsten hebben we niet altijd geld om zo’n extraatje te realiseren. We gaan het paviljoen met name gebruiken voor samenkomsten en kennisuitwisseling. Want het is superinteressant wat hier allemaal geteeld wordt; groentesoorten die je in de supermarkt niet tegenkomt. De passie die mensen hebben voor tuinieren en kennis van hun favoriete groente verbindt. En daar doen we het voor, bij Ut Mooshöfke willen we saamhorigheid tussen verschillende culturen bevorderen. Daar draagt dit paviljoen dan ook aan bij. Ontzettend bedankt HORNBACHhelpt!”