Gerealiseerde projecten 2022

Bewoners woonzorgcentrum Westerwiek kunnen weer volop tuinieren


Tuinieren is goed voor de gezondheid en een nuttige activiteit bovendien. Voor de minder valide en dementerende bewoners van woonzorgcentrum Westerwiek in Breda is het buiten wroeten in de aarde met schoffel, hark en blote handen niet vanzelfsprekend. “Als de mensen niet naar de tuin kunnen, dan brengen wij de tuin wel naar de mensen”, dachten de vrijwilligers van HORNBACHhelpt. Op zaterdag 21 mei bouwden zij een toegankelijke tuin met rolstoelvriendelijke oppottafels en verrijdbare kruidenbakken zodat iedereen kan helpen met tuinieren. Op de nieuw gemaakte tuinbanken kunnen bewoners, begeleiders en familie samen van de tuin genieten.

De bewoners van Westerwiek zijn opgetogen. In het woonzorgcentrum wordt over niets anders dan de nieuwe tuin gesproken. Huismeester Raymond Stevens. “Dankzij HORNBACHhelpt hebben we er een fijne activiteit bij waarmee onze ouderen ook echt van betekenis kunnen zijn. Bijvoorbeeld door te helpen met het oppotten en verzorgen van planten in de rolstoelvriendelijke oppotbakken van 3x3 meter. De nieuwe kruidenbakken staan op wielen om ze te kunnen verplaatsen naar de keukens van de woongroepen. Daar helpen ze de kok met het uitzoeken en oogsten van verse kruiden. Tegelijk roept de geur van verse kruiden mooie herinneringen op bij de mensen. Dat tovert telkens weer een onbetaalbare glimlach op hun gezicht.”

Attent Zorg en Behandeling in Dieren ontvangt lof


Werken in de ouderenzorg is nooit makkelijk geweest, maar de pandemie was een ongekende uitdaging voor het personeel. Op 12 mei, de wereldwijde Dag van de Verpleging, kregen de medewerkers van Attent Zorg en Behandeling in Dieren daar alle lof voor. De directie wilde haar waardering graag vertalen in een concreet gebaar, maar helaas ontbrak het daarvoor aan budget. HORNBACHhelpt kwam in actie: een verlept terras werd opgeknapt tot sfeervolle personeelsruimte, waar de medewerkers in alle rust kunnen opladen. Ook de bewoners, die elkaar én het personeel door de zware tijd hebben geholpen, kregen een prachtige nieuwe ontspanningsplek.

Een team van zeven HORNBACHhelpt-vrijwilligers nam meerdere plekken op De Oude Plataan onder handen. Zowel voor de zorgmedewerkers als voor de bewoners werd er een compleet nieuw terras gemaakt: twee rustige, comfortabele buitenruimtes, op plekken die er al tijden wat verlept bijlagen. Er kwamen onder meer grote banken, verrijdbare tafels en fleurige bloembakken, allemaal speciaal ontworpen voor de zorginstelling. 'De afgelopen periode was voor iedereen zwaar,' zegt senior verpleegkundige Emmy Kreuzen. 'Dan zijn zulke plekken om dagelijks even tot rust te komen niet alleen fijn: ze zijn ook echt nodig. Dankzij HORNBACHhelpt kunnen we er nu met z'n allen met frisse moed weer tegenaan!'

Basisschool Munstergeleen


De aarde warmt op en we moeten allemaal ons steentje bijdragen aan een betere omgang met de natuur. Als de jongere generatie in de praktijk ervaart hoe de natuur werkt en wat hun eigen rol daarin is, kan dat enorm positieve gevolgen hebben voor hún toekomst en voor die van de hele planeet. Dat was voor Basisschool Munstergeleen ook de gedachte achter hun schooltuintjes, die al tijden een serieuze opknapbeurt nodig hadden. Aan enthousiasme ontbrak het niet bij het bestuur, aan budget, kluservaring en mankracht helaas wel. HORNBACHhelpt schoot te hulp en bouwde een gebrekkig lapje grond om tot een complete natuurbelevingsplek.

Met een team van vijf HORNBACHhelpt-vrijwilligers en een aantal vrijwilligers vanuit de school werd er in één klusdag een gloednieuw tuinhuis geplaatst, maar ook een picknickbank en een wilgentunnel: een soort groene doorloop die naar de schooltuintjes leidt. Oud-leerkracht Jo Crombag, die zich ook na zijn pensioen als vrijwilliger ontfermt over de schooltuintjes, is heel blij met de nieuwe voorzieningen. 'Dit maakt het werk in de tuintjes zoveel fijner en makkelijker. Het is geweldig dat we dankzij HORNBACHhelpt onze tijd en energie kunnen besteden aan waar het echt om draait: de leerlingen bewust maken van de natuur, hen laten zien waar alles vandaan komt en hoe het groeit, en hoe we dat met zijn allen in stand kunnen houden.'

Een fijne plek om samen te komen!


In een ideale wereld zou ieder kind opgroeien in een warme, liefdevolle thuisomgeving. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Stichting Huiskamer voor pleegouders uit Tilburg probeert pleegouders én -kinderen een hart onder de riem te steken. Daar is niet alleen begrip en medeleven voor nodig, maar ook een fijne plek om samen te komen en van elkaar te leren. HORNBACHhelpt kwam in actie en bracht een serie zeer gewenste verbeteringen aan in de ontmoetingsruimtes van de stichting. Ze plaatsten er bijvoorbeeld centrale verwarming, makkelijk verplaatsbare tafels en een ruim keukenblok.

'De ruimtes zijn nu écht comfortabel,' zegt voorzitter Mirja van Erp. 'We kunnen ze gebruiken voor informele bijeenkomsten, maar ook voor rommelmarkten, kinderdisco's of de yogalessen voor pleegouders die we óók graag organiseren. Al die activiteiten dragen bij aan ons hogere doel: dat de pleegkinderen zich fijn en beschermd voelen in hun pleeggezin. We zijn heel blij met de hulp van HORNBACHhelpt - het voelt bijna alsof ze óns geadopteerd hebben!'

Stadsboederij BuytenDelft een stukje mooier

Je zou het bijna vergeten, zo midden in de Randstad, maar er is ook prachtig groen in Delft. Stadsboerderij BuytenDelft laat kinderen al jaren liefde en respect voor de natuur ervaren, waardoor ook de volgende generaties spelenderwijs leren hoe we de wereld een stukje mooier maken. Om kinderen er leuk en veilig te kunnen laten spelen en leren, heeft BuytenDelft soms een paar helpende klushanden nodig. HORNBACHhelpt ging aan de slag en maakte het piratenschip in de waterspeeltuin weer volledig klaar voor de grote vaart, en ook het toiletgebouw heeft een flinke opknapbeurt gekregen.

“Als stichting werken we vrijwel volledig met vrijwilligers,” zegt beheerder Robin van Lent. “Alle inkomsten moeten we zelf verdienen. Dat was de afgelopen twee jaar een behoorlijke uitdaging, met alle lockdowns en coronamaatregelen. En onze dieren moesten natuurlijk ook gewoon eten en verzorgd worden. Dat maakte het extra ingewikkeld om de middelen en mankracht vrij te maken voor het onderhoud van de speeltoestellen. Superfijn dus, dat HORNBACHhelpt voor ons klaarstond! Daar hebben heel veel kinderen en ouders uit de omgeving veel plezier van. We zijn heel blij dat de speeltoestellen en voorzieningen weer helemaal op en top zijn nu het buitenspeelseizoen begint.”

Multifunctionele bank

Iedereen heeft het weleens nodig: een paar dagen goed uitwaaien. Voor de een is dat wat simpeler te realiseren dan voor de ander, en voor mensen met een beperking is het vaak extra ingewikkeld. Daarom biedt Stichting Schippermagikookeensvaren hen laagdrempelige vaarvakanties aan op De Jonathan, onder de bezielende leiding van ervaren schippers en vrijwilligers. Speciaal voor de stichting ontwierp en bouwde HORNBACHhelpt een multifunctionele bank: niet alleen een waterdichte bergplaats voor zwemvesten, maar ook een comfortabele zitplek voor de passagiers, zodat die zij aan zij het prachtige uitzicht vanaf het dek kunnen bewonderen.

'Er stonden eerst alleen losse tafels en stoelen,' zegt stichtingslid Gerard Sleurink. 'Dankzij de prachtige nieuwe bank kunnen gasten en begeleiders nu gezellig naast elkaar zitten en kunnen ze elkaar heel makkelijk geruststellen als dat nodig is. Het is fantastisch dat we mede dankzij HORNBACHhelpt onze passagiers nóg meer kunnen laten genieten van hun vaarvakantie!'